Sähkön hinnoissa koetaan ajoittain jopa isoja hintapiikkejä, eikä päätös pörssisähkön ja määräaikaisen sähkösopimuksen välillä ole helppo.
Pörssisähkö mahdollistaa isommat säästöt – kunhan sähkön hintoja seuraa aktiivisesti ja ajoittaa oman kulutuksen hinnan kannalta edullisempiin hetkiin. Riski hintapiikkien kasvattamista laskuista kannetaan kuitenkin itse, ja korkea sähkön hinta näkyy heti omassa laskussa.
Määräaikainen sopimus tarjoaa mielenrauhaa, mutta ei yhtä hyvää mahdollisuutta säästöihin. Osa kuluttajista päätyy yhdistämään nämä kaksi, ja sähkösopimuksen hinta kiinnitetään talveksi määräaikaisen sopimuksen avulla.
Määräaikainen sähkösopimus tuo mielenrauhaa

Määräaikainen sähkösopimus on vakautta ja mielenrauhaa tuova vaihtoehto, jossa sovitaan kiinteä sähkön hinta määräajaksi. Useimmiten määräaikainen sähkösopimus solmitaan vuodeksi tai kahdeksi, mutta sähköyhtiöiden valikoimissa on myös tätä lyhyempiä puolen vuoden ja kolmen kuukauden pituisia sopimuksia.
Tehty sopimus on voimassa koko jakson, eikä sähköyhtiö tai asiakas voi muuttaa sitä. Sen ansiosta sähkön hintojen heilahtelu ei näy omassa sähkölaskussa, ja yöt voi nukkua rauhassa jopa talven korkeiden hintapiikkien aikaan.
Määräaikaisen sopimuksen ottaja ei kuitenkaan hyödy pörssin edullisista hinnoista, koska ne eivät vaikuta omaan sopimukseen. Jotta kiinteään hintaan voi sitoutua koko jakson ajaksi, on tärkeää etsiä sille mahdollisimman edullinen hinta.
Edellisen sopimuksen lähestyessä loppua sähköyhtiö tarjoaa yleensä uutta. Tämä tarjous ei kuitenkaan ole yleensä hinnan kannalta edullisin, ja siihen tarttumalla voi päätyä maksamaan sähköstä tarpeettoman kallista hintaa.
Kun haussa on vuoden 2025 halvin sähkösopimus, löytyy paras vaihtoehto kilpailuttamalla. Kilpailutukseen otetaan mukaan mahdollisimman laajasti eri sähköyhtiöitä ja sopimuksia, joita verrataan hintojen osalta.
Pörssisähkö tuo säästöä aktiiviselle kuluttajalle
Pörssisähkö on sopimustyyppi, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin hintojen perusteella. Tämän hinnan päälle asiakas maksaa vielä sähköyhtiön veloittaman marginaalin, joka vaihtelee yhtiöiden ja sopimusten välillä.
Sähkön hintaan vaikuttaa sähkön kysyntä ja tarjonta, ja ajoittain sähkön hinta saattaa kavuta tavallista huomattavasti korkeammaksi. Esimerkiksi tyyninä päivinä sähköntuotanto tuulivoiman kautta on vähäistä, mikä nostaa sähkön hintaa. Myös suunnitellut huoltotyöt ja yllättävät tapahtumat sähköntuotannossa voivat nostaa sähkön hinnan korkealle.
Hintapiikit näkyvät heti pörssisähkön ostajan laskussa, koska sähköstä maksetaan aina markkinahintaa. Suojaa korkeilta hinnoilta ei kuitenkaan ole, ja erityisesti talvella sähkön hinta saattaa olla pidempiä jaksoja korkealla.
Pörssisähkö antaa kuitenkin mahdollisuuden myös säästöihin. Sähkön hinnan seuraaminen ja kulutuksen ajoittaminen edullisiin tunteihin kannattaa, ja oma aktiivisuus näkyy huomattavina säästöinä sähkölaskussa.
Määräaikaisella sähkösopimuksella huolettomuutta talveen
Sähkön hinta on kallein talvella, mikä saa erityisesti monet sähkölämmittäjät karttamaan pörssisähköä. Kesällä pörssisähkö voisi kuitenkin tuoda säästöä, kun hinta painuu ajoittain erittäin edulliseksi.
Vaihtoehtona on ostaa pörssisähköä kesäisin, mutta siirtyä talven ajaksi kiinteähintaiseen sopimukseen. Määräaikaista sopimusta ei tarvitse tehdä vuosiksi, ja lukitsemalla sähkösopimuksen hinnan määräajaksi saa mielenrauhaa talven yli.
Monet sähköyhtiöt tarjoavat kolmen ja kuuden kuukauden pituisia määräaikaisia sähkösopimuksia, joilla saa käyttöön kiinteän sähkön hinnan koko talven ajaksi. Sen ansiosta sähkölasku ei kasva yllättävän suureksi edes silloin, kun talvi on pitkä ja kylmä.
Vaikka määräaikaisen sopimuksen tekisi vain lyhyeksi ajaksi, kannattaa se kilpailuttaa. Erityisesti silloin, kun kodin lämmitysmuotona on sähkö, tuo edullisimman sähkösopimuksen etsiminen ison säästön talven aikana.
Kannattaako ottaa pörssisähkö vai määräaikainen sopimus?

Määräaikainen sähkösopimus vai pörssisähkö on kysymys, jota moni kuluttaja miettii. Oikea vaihtoehto omaan talouteen löytyy, kun miettii itseään sähkönkäyttäjänä.
Jos aktiivinen sähkösopimusten hintojen seuraaminen, kulutuksen ajoittaminen tiettyihin hetkiin ja hetkittäiset korkeat hinnat eivät kuulosta pahalta, voi pörssisähkö olla oikea vaihtoehto. Mikäli huoleton sähkönkäyttö ja ennustettavuus sähkölaskun suhteen ovat tärkeämpiä, kannattaa valita kiinteä sähkösopimus.
Pörssisähkö mahdollistaa kiinteähintaista sopimusta isommat säästöt, mutta hyödyn saa irti vain oman aktiivisuuden kautta. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, joten edullisimmista tunneista hyötyminen edellyttää sen tarkkaa seuraamista. Joskus sähkön hinta voi olla pidemmän jakson korkealla, mikä näkyy myös oman laskun loppusummassa.
Kun tehdään määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla, on hinta voimassa koko sopimuskauden. Sähkölaskun loppusumma on siten myös helppo ennustaa, eikä arjessa tarvitse käyttää aikaa hintojen seuraamiseen.
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa aina
Päätyi sitten valitsemaan pörssisähköön tai määräaikaiseen sopimukseen, sähkön kilpailuttaminen kannattaa aina. Kilpailuttamalla löytyy edullisin hinta omaan sähkösopimukseen, jolloin myös sähkölasku on mahdollisimman pieni.
Pörssisähkössä vertaillaan marginaaleja ja perusmaksuja, koska sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Kiinteähintaisessa sopimuksessa verrataan sähkön kWh-hintaa, mutta vain vähän sähköä kuluttavan kannattaa huomioida myös perusmaksu.
Kilpailutusta ei tarvitse tehdä pyytämällä erikseen tarjouksia jokaiselta sähköyhtiöltä, vaan apuna voi käyttää sähkösopimusten vertailuun erikoistuneita sivustoja. Vertailuun tarvitset vain tiedot omasta sähkönkulutuksesta tai arvion siitä.
Sähkölasku on yksi niistä kuluista, joita joudutaan maksamaan kuukausittain. Edullisimman sopimuksen etsiminen vie vain hetken, ja jo pieniltä tuntuvista eroista voi kasvaa pitkällä tähtäimellä iso rahasumma.
Add a Comment